Stel dat er in het weekend aangebeld wordt. Er staat onverwachts visite voor de deur. En…

…jij loopt in je joggingpak;
…de keuken is ontploft na een bakexperiment;
…de kinderen zitten nog in hun pyjama te knutselen en nemen de hele eettafel in beslag;
…je hebt nog niet gestofzuigd terwijl de hond in de rui is.

Wat gaat er dan door je heen? Bij mij waren (en zijn dat nog steeds heel sporadisch) gedachten als:

‘Oh nee, nu zien ze wat voor een rommel het in mijn huis is, ze denken vast dat ik lui ben en nooit iets opruim.’

En:

‘Wat moeten ze wel niet van me denken, het is midden op de dag en ik heb mijn kinderen nog niet eens aangekleed.’

Of:

‘Eigenlijk heb ik helemaal geen zin in visite, maar ik kan ze nu toch niet wegsturen want dan vinden ze me vast een slechte vriendin.’

Dát is het perfectionisme dat spreekt. Perfectionisme heeft de neiging om ons het idee te geven dat wij niet goed genoeg zijn zoals we zijn.

En omdat we vooral niet willen laten zien hoe menselijk we zijn en dat we ook niet alles kunnen of altijd overal zin in hebben, houden we de schone schijn op. We lopen op onze tenen en maken ons heel druk over wat anderen misschien wel niet van ons zouden kunnen denken als ze er achter komen dat….(vul je eigen gedachten maar in)

Perfectionisme is het stemmetje dat zegt het moet meer, beter en sneller om goed genoeg te zijn.

‘Je moet nóg harder werken.’
‘Voordat je website live kan gaan, moeten de teksten perfect zijn, mag je alleen maar eigen foto’s gebruiken en moet je minstens 10 blogs online hebben staan.’
‘Je kunt je Facebook bericht nog niet plaatsen, eerst moet je het perfecte plaatje nog vinden.’
‘Voordat je ook maar iets over je bedrijf kunt vertellen moet je jouw verhaal op orde hebben.’
‘Je moet eerst nog veel meer leren voordat je écht een ondernemer bent en mensen je serieus nemen.’

Zie je het? Van ons perfectionistische stemmetje moeten we vooral heel veel en dat zorgt ervoor dat we nog meer twijfelen, nog langer nadenken over dingen en onszelf uiteindelijk verlammen.

We stellen de dingen die er écht toe doen voor ons zelf en ons bedrijf uit omdat het nog niet perfect is (en met goed genoeg nemen we nu eenmaal geen genoegen) . Omdat er altijd iets te verbeteren is. Omdat we bang zijn voor wat anderen zullen zeggen als ze de kwaliteit van ons werk zien.

Vroeger was ik trots op mijn perfectionisme en mijn doorzettingsvermogen. Wat was ik sterk en kon ik veel alleen oplossen.
Totdat ik volledig uitgeblust bij een psycholoog kwam te zitten die me fijntjes vertelde dat ik de lat ‘onmenselijk’ hoog had gelegd voor mezelf. Eerst wuifde ik dit weg. ‘Ben je gek, ik ben toch geen watje?’ Maar naarmate de tijd vorderde en ik meer inzichten kreeg, zag ik inderdaad dat mijn wens om alles perfect te willen doen me vooral veel verdriet had gebracht.

Voor mij heeft mijn perfectionisme ervoor gezorgd dat ik:
• Op jonge leeftijd al liever mijn mond hield op feestjes en verjaardagen omdat ik bang was dat mensen me raar, dom of oninteressant zouden vinden.
• Acht jaar lang mijn rijbewijs had en nooit zelf auto reed omdat ik bang was om fouten te maken.
• Er een jaar over heb gedaan om mijn eerste logo te ontwikkelen, samen met een –hele geduldige- vormgever.
• Zeker 100 plannen en ideeën, blogs, Facebook berichten en nieuwsbrieven nooit naar buiten heb durven brengen.

En het heeft me vooral aan mezelf doen twijfelen doordat ik dacht dat er vast iets mis met mij was omdat ik een voltijdse universitaire studie, een baan van 24 uur per week, mijn huishouden en mijn sociale leven niet kon combineren met een zwangerschap met bekkeninstabiliteit.

Daarna heeft het me doen twijfelen over mijn moederschap. Ik kon vast geen goede moeder zijn – laat staan een perfecte- als mijn baby zoveel huilde.

Het heeft me heel wat jaren van mijn bedrijf (en dus groei) gekost omdat ik de dingen die ik écht graag wilde doen en eigenlijk ook het allerbeste kan niet durfde te ondernemen. Met als gevolg dat ik dingen deed die ik niet leuk vond, het nooit over mijn bedrijf had omdat ik er niet trots op was,daardoor geen klanten kreeg en geen facturen kon sturen. Met als gevolg dat ik me daarvoor schaamde én me geen ondernemer voelde. Zie je de cirkel?

Perfectionisme was voor mij de drijvende kracht achter veel verdriet, een gevoel van falen, van niet genoeg zijn, angst om door de mand te vallen en het hebben van weinig zelfvertrouwen en veel schuldgevoel.

Dat is voor mij de Kracht van Perfectionisme.

En ik denk voor veel vrouwen met mij.

Jij bent bij dit blog terecht gekomen omdat je hoogstwaarschijnlijk tot één van de volgende twee categorieën ondernemers behoort:

1. Je twijfelt over de start van een bedrijf, een nieuw idee dat je hebt of een nieuwe richting die je in wilt slaan en je perfectionisme en de angst om door de mand te vallen houd je tegen.
2. Je wilt graag verder groeien met je bedrijf. Maar dan volledig vanuit jezelf. Met meer plezier jezelf laten zien en eindelijk je Stoute Schoenen aantrekken om de dingen te gaan doen je al zo lang wil gaan doen en je perfectionisme houd je tegen.

Grote kans dat jouw perfectionisme je het volgende brengt:
• Veel onafgemaakte plannen en ideeën omdat je jezelf en de ideeën die je hebt uiteindelijk niet goed genoeg vindt en/of bang bent wat anderen van je zullen denken als je zoiets doet.
• Veel uitstelgedrag omdat je denkt dat jij en je product of dienst niet goed genoeg zijn. En dus stel je het steeds weer uit om jezelf te laten zien omdat je bang bent voor kritiek en andere nare reacties. Van uitstel komt afstel.
• Veel ontevredenheid omdat je steeds maar niet verder komt.
• Veel vermoeidheid omdat je zoveel van jezelf moet. Stel je eens voor dat ze erachter komen dat je een mens bent?

Hoe dan ook: je bent hier terecht gekomen bij deze korte blogtraining. En ik ga je praktische handvatten geven om je bewust te worden van de invloed die perfectionisme heeft op jouw leven en bedrijf. Ook geef ik je praktische tips om er beter mee om te kunnen gaan.
Daarom wil ik je nu vragen om de volgende vragen te beantwoorden en jouw gedachten en gevoelens hierover op papier te zetten. Bewustwording is de eerste stap!

Vragen
1. Op welke onderdelen van je leven heeft jouw perfectionisme invloed?
2. Hoe uit zich dat (wat gebeurt er als het perfectionistische stemmetje in jou spreekt)?
3. Wat brengt je perfectionisme jou (bijvoorbeeld uitstelgedrag) en welke gevoelens (bijvoorbeeld de angst om….) geeft het jou?
4. Wat zou er anders zijn als jij minder perfectionistisch zou zijn? Hoe zou jouw leven dan veranderen en welke mogelijkheden heb je dan meer dan nu?

Het zijn geen gemakkelijke vragen, dat weet ik.
Laat ze even bezinken en schrijf de antwoorden op als je er klaar voor bent. Maar…schrijf ze wel op!
Het onder ogen zien van je perfectionisme is de eerste stap om er vervolgens mee aan het werk te gaan en de last beetje bij beetje van je af te kunnen schudden.

Over een paar dagen komt les 2: Leve het Pefrectionisme online. Daarin bied ik je praktische tips om beter met je perfectionisme om te kunnen gaan.