Ik ben ondernemer geworden omdat ik dat wil. Mijn eigen bedrijf de enige werkplek is waar ik me ooit thuis heb gevoeld. De plek waar ik geen rekening hoef te houden met functieomschrijvingen, zelf dingen kan ontwikkelen en weer kan stoppen als het toch niet bij me past. Ik wil ondernemen om mezelf te ontwikkelen, met plezier en vertrouwen laten zien wat ik in huis heb. Met al mijn twijfels, imperfectionisme en bedenkingen. Om het gevoel te hebben dat ik op werkgebied alles uit mijn leven haal dat er te halen valt. En vooral voor mijn plezier.

Als ik in mijn tijdlijn kijk, dan zie ik zoveel dat ik MOET. Challenges, salesfunnels, webinars, elke dag 20x posten op social media, nieuw boek hier, nog een cursus daar.

In 3 stappen naar een ton en in 10 stappen naar beter, groter, meer, meest.

En soms laat ik me inderdaad verleiden door de gedachte dat ik óók moet. Dat ik alleen meetel als ik dit doe of juist dat. Iets met gras en buren en een voorgekauwd idee over wat succes eigenlijk is.

Vandaag zei mijn dochter tegen mij dat ze een Citotoets had gemaakt en of ik wel wist wat dat was? ‘Nee’ zei ik, om haar verder te laten vertellen. Ze legde uit dat dat een hele belangrijke toets is en heel moeilijk. ‘En, hoe ging dat?’ vroeg ik. ‘Hartstikke goed!’.

Een minuut later vertelde ze me dat ze gejokt had. Het was geen Citotoets, maar een gewone rekentoets die ze moeilijk had gevonden. ‘Waarom vond je dat je daarover moest jokken?’ was mijn vraag.

‘Omdat ik zo graag wil dat jij me geweldig vindt.’

Mijn hart brak een beetje.

En het heeft me aan het denken gezet.

Waarom is een rekentoets minder succesvol dan een Cito toets? Waarom is een klein bedrijf minder succesvol dan een groot bedrijf? Waarom is meer, groter, beter, best succesvoller dan gewoon goed genoeg?

Wat spiegelen we onszelf toch voor? En wat zou er gebeuren als we ons richten op de dingen die we zelf graag willen en belangrijk vinden?

Plezier. Iemand een goede dag bezorgen. Jezelf in alle eerlijkheid laten zien. Proberen er het beste van te maken. Vallen en weer opstaan. Een helpende hand. Dingen maken. Bedenken. Spelen. Experimenteren. Zijn wie je bent en er zijn voor de mensen die je lief hebt.

Kijkend naar mezelf: ik wil niet aan mijn dochters het voorbeeld geven dat je pas geweldig bent en dat mensen je pas geweldig vinden als je iets ‘bereikt’ hebt, wat dat dan ook moge zijn.

Ik wil het voorbeeld geven dat je goed bent zoals je bent. Precies zoals je bent. Niet meer en ook niet minder.