Stel je voor: een moeder en twee kinderen lopen het schoolplein op. Moeder  loopt voorop terwijl ze roept “jongens, schiet nu eens op”. Haar gezicht op onweer en haar passen ongeduldig en nijdig. Daarachter lopen twee kinderen te mokken, in slentergang omdat ze echt niet harder gaan lopen van zo’n aansporing.

Zie je het voor je? Ik las een tekst van deze strekking een tijdje geleden op Instagram, gepost door een orthopedagoog en dacht: ‘dat ben ik met mijn kinderen, vaker dan me lief is’.

Niet supervaak, maar wél vaker dan me lief is.

Waarom? Omdat ik door de perfecte moeder te willen zijn (haren netjes gekamd, de allerleukste kleren aan, zelf strak in de lak, etc.) soms vergat wat voor moeder ik ZELF wil zijn.

En daar zit een groot verschil tussen.

Een Moeiteloze moeder
De perfecte moeder in mij denkt en handelt vanuit angst: ‘wat zullen anderen wel niet van me denken als mijn kinderen met rommelig haar en snel gesmeerde boterhammen op school komen?

Terwijl de moeder die ik zelf wil zijn, de Moeiteloze moeder, denkt en handelt vanuit plezier en de radio ‘s ochtends extra hard zet om samen te dansen. Daardoor de tijd vergeet en soms ook het tandenpoetsen (OMG, echt?) en alsnog later op school arriveert, maar dan wel een grote glimlach en twee huppelende meisjes naast me.

Ik kan pas een Moeiteloze moeder zijn als ik loslaat wat andere mensen (en moeders) van me vinden. Als ik mijn eigen nieuwsgierigheid, verlangens en plezier volg. En dat van mijn dochters.

Kortom: als ik loslaat wat ik denk dat ik moet doen en gewoon doe wat ik zelf wil doen. Dan worden dingen Moeiteloos (wat iets anders is dan gemakkelijk, maar daar kom ik op een later moment op terug).

Deze ene post op Instagram paste perfect in het zoekplaatje waar ik al een hele tijd mee bezig ben en die alles te maken heeft met de vraag: Hoe wil ik leven?

Moeiteloos leven en ondernemen
Afgelopen week zijn twee tragische sterfgevallen in het nieuws gekomen: Tassen- en modeontwerpster Kate Spade en Tv- chef Anthony Bourdain. Zij hadden op het eerste oog ‘alles’: geld, roem, succes en meer. Beiden hebben zich van het leven beroofd. En we kunnen alleen maar raden naar hun persoonlijke reden voor deze stap.

Maar misschien kunnen we heel voorzichtig wel de conclusie trekken dat geld, roem en succes alleen niet genoeg zijn voor voldoening en geluk in het leven.

Dat daar andere dingen voor nodig zijn. Wat? Dat is voor iedereen anders.

Toen ik mezelf de vraag stelde ‘Hoe wil ik leven?’ kwam het woord Moeiteloos in me op. En vrijheid. Met meer plezier. Helemaal als mezelf, waarbij ik recht doe aan mijn eigen verlangens.

Langs deze meetlat ben ik nu dingen aan het leggen die onderdeel uitmaken van mijn leven:

– Hoe ik met mezelf en mijn gezondheid omga.
– Hoe ik met mijn gezin, mijn familie en vrienden omga.
– Hoe ik mijn bedrijf run.

Enzovoorts…

Wat ik me vooral realiseerde is dat er maar één ding écht nodig is om Moeitelozer te leven en te ondernemen: ik moet loslaten wat ik denk dat ik moet doen voor meer succes/roem/geld/aandacht/likes/volgers/omzet. Ik moet loslaten dat ik aardig gevonden wil worden en daarbij mijn eigen grenzen keer op keer overschrijdt.

Wat ik dan wel moet doen? Mijn eigen weg volgen. Mijn eigen ritme, kwaliteiten en talenten op mijn eigen manier tot bloei laten komen. Heel veel dingen doen die ik leuk vind op een manier die ook nog eens heel goed bij me past. Dus lekker dansen in de ochtend in plaats van stressen boven moeilijke invlechtconstructies.

En mijn bedrijf anders inrichten. Op een manier zodat het in mijn leven past, in plaats van andersom. Zodat ik – door de juiste vorm en structuur te kiezen, afgestemd op mijn persoonlijkheid en kwaliteiten- het beste in mezelf naar boven kan halen. Met als doel: mijn klanten nóg veel betere resultaten zien halen.

Moeiteloos is niet gemakkelijk
Moeiteloos betekent dat je keuzes maakt gebaseerd op wie jij bent en hoe jij in elkaar steekt, zoals je bij je geboorte ‘bedoeld’ bent. En dat je loslaat wat je denkt dat je moet doen omdat een ander dat van je verwacht.

Voor jezelf kiezen is niet gemakkelijk.
Moeilijke keuzes maken en daarbij dingen loslaten is niet gemakkelijk.
Mensen teleurstellen (omdat zij een ander verwachtingspatroon van jou hadden) is niet gemakkelijk.
Nieuwe overtuigingen aannemen is niet gemakkelijk.
Een missie naleven is niet gemakkelijk.
Persoonlijke groei is niet gemakkelijk.

Maar wel noodzakelijk.

Deze keuzes zijn noodzakelijk om je volledige potentieel waar te maken. In je eigen ‘Zone of Genius’ te leven en werken. Dan worden dingen Moeitelozer omdat de rest er een stuk minder toe doet (zoals het gras van de buren).

In de afgelopen tijd heb ik een heleboel niet gemakkelijke keuzes gemaakt, zoals om voor de Stoute Schoenen Club van het membership model af te stappen en een ander businessmodel te kiezen, vriendschappen los te laten, dingen af te stoten waar ik niet goed in ben, om een nieuw netwerk op te zetten en mijn missie ‘Moeiteloos Leven en Ondernemen’ neer te zetten en zelf zo goed mogelijk na te leven.

De komende tijd houd ik je van alle ontwikkelingen op de hoogte, niet alleen zakelijk, maar juist ook met welke ups en downs het gaat. Ik hoop dat je mee blijft lezen! (Ik beloof je dat ze niet allemaal zo lang zijn als deze haha)

En ben je helemaal tot het einde van deze blog gekomen: dank voor het lezen en het luisteren. Waarschijnlijk heb ik dan een snaar bij je geraakt en daar ben ik blij om. Al ben jij de enige die tot het einde heeft gelezen, dan heb ik mijn doel al bereikt.

Tot slot heb ik nog één vraag voor je: hoe wil jij leven?

Als je het antwoord weet, wil je me dat dan laten weten met een reply op dit blog? Je mag me ook altijd mailen!